Det er ikke til at komme udenom at madindpakning i form af plastikprodukter, har været at finde i de fleste husstande i mange år. Det forhindrer din mad i at blive hurtig dårlig, men tager samtidig århundreder om at nedbrydes. Det kan i den tid, være med til at ødelægge livet for mange dyr og økosystemer. Så der må da være en bedre måde at opbevare og pakke sin mad på?

Hvad er Bees Wrap?


Bees Wrap er et genanvendeligt og praktisk produkt til naturlig madindpakning. Det er 100% nedbrydeligt, og er et rigtig godt alternativ til den plastik madindpakning, som ses i de fleste hjem i dag. Bees Wrap er lavet af bomuld, bivoks og i de fleste tilfælde tilsat harpiks og Jojoba olie. Så i stedet for at smide indpakningen ud hver gang efter brug, skyller du nu bare din Bees Wrap i lunkent vand og hænger den til tørre eller tørrer den forsigtigt. Så er den klar til brug igen, næste gang du skal bruge den.

Fordele

 • Kan bruges igen og igen
 • Bionedbrydeligt
 • 100% naturlige materialer
 • Kan “repareres” når den er blevet dårlig
 • Antibakteriel virkning


Ulemper

 • Dyrere end plastfolie og staniol
 • Kræver vedligeholdelse
Bees wrap picnic

Spørgsmål og svar

Hvad er Bees Wrap lavet af?

Bees Wrap er lavet af økologisk bomuld, bæredygtig produceret bivoks, økologisk Jojoba olie og harpiks. Kombinationen af disse ingredienser, giver en bæredygtig madindpakning med antibakteriel virkning, som kan bruges igen og igen.

Hvilke madvarer kan jeg bruge min Bees Wrap til?

Brug Bees Wrappen til at indpakke mad eller forsegle en skål eller bøtte. Du kan bruge Bees Wrap til ost, grøntsager, brød, frugt, krydderurter eller bagværk. Vi anbefaler ikke at du bruges wrappen til råt kød eller varme retter. Vent derfor indtil maden er kølet af.

Hvordan rengør jeg min Bees Wrap?

Vask forsigtigt din Bees Wrap i lunkent vand. Hvis du bruger for varmt vand, kan voksen smelte af. Du kan bruge en miljøvenlig opvaskemiddel til at skrubbe den let, for at få madresterne af. Tør den af med et viskestykke eller hæng den til tørre, du må endelig ikke vride din Bees Wrap, da det kan beskadige den.Brug ikke opvaskemaskinen til at rengøre den, da det varme vand og den grundige vask, vil forringe din Bees Wraps levetid.

Hvor længe holder en Bees Wrap?

Det kommer meget an på hvor meget du bruger den. Hvis du bruger den ofte, kan den holde i op til et år, hvis du passer godt på den, og rengør den som tidligere henvist. Du ved at din Bees Wrap, er ved at have udtjent sin pligt, når den ikke rigtig klistrer mere. Her kan du reparere wrappen, se afsnit længere nede. Når den er brugt så meget at den er ved at være slidt helt igennem, kan du skære den i stykker og bruge som optænding eller smide i din kompost.

Kan min Bees Wrap bruges i fryseren?

Ja, det kan den sagtens. Vi anbefaler dog ikke at du har din mad i Bees Wrap i fryseren, i mere end 2-3 uger. Tjek op på maden efter du tager det ud af fryseren, da Bees Wrap ikke er tæt, men derimod lader det indpakke få luft naturligt. Er rigtigt god til at fryse dej eller bagværk.

Kan man lugte den?

Ja. Når du først åbner din pakke med Bees Wrap, vil den lugte af bivoks. Denne lugt vil forsvinde efter de første par gange du har brugt og vasket wrappen. Lugten af bivoks vil være forskellig alt efter sæsonen, hvor bivoksen er blevet høstet. Bivoksen bærer lugten efter de blomster, som bierne har høstet pollen fra. Mange kan godt lide lugten, men der er nogen som ikke er så vilde med den.

Kan den smitte af?

Det er muligt at en smule af bivoksen kan smitte af, og sætte sig på det der pakkes ind. Det er til gengæld ikke noget der er skadeligt, eller som kan smages. Bivoks bruges til mange madvarer som overfladebehandling på lakrids, og bier bruger den til opbevaring af den honning vi spiser. Bivoks på skåle eller tallerkener, kan nemt skylles af under varmt vand. Undgå at bruge Bees Wrap til madindpakning af varm mad, da det kan smelte voksen af wrappen.

Hvorfor er det så dyrt?

Bees Wrap er i den dyre ende, hvis det sammenlignes med staniol og plastikfolie, og det er der flere grunde til. Først og fremmest er det nogle dyrere råvarer der arbejdes med, det er desværre sjældent billigere at skulle gå i en grønnere retning. Dernæst kan det ikke masseproduceres på samme måde som staniol og folie.Til gengæld kan Bees Wrap bruges mange flere gange. Hver wrap kan bruges i op til et år, hvis man vedligeholder den ordentlig. Samtidig kan du glæde dig over at du sparer miljøet for en masse unødvendigt madindpakning, hver gang du bruger din Bees Wrap.

Får man fedtede fingre?

Når du berører wrappen, kan din varme gøre at voksen kan smelte lidt, og at der derfor kan smitte lidt af på fingrene. Det er dog ikke noget der skader dig. Faktisk bliver bivoks brugt i mange hudprodukter, så du kan bare massere det ind i huden. Du kan også bare vaske det af under den varme hane.

Smitter min mad af på wrappen?

Din Bees Wrap, kan godt for pletter efter maden der har været pakket ind. Det er ikke muligt at vaske alt farven ud, hvis du f.eks. har haft pesto eller remoulade med i indpakningen. Du vil derfor ikke kunne undgå at din Bees Wrap får lidt pletter. Vi ser det bare som en del af charmen.

Bees wrap start sæt på Naturvenlig.dk

“Reparer” din Bees Wrap


Efter et års tid, når din Bees Wraps er ved at være godt brugt, kan den godt begynde at miste sin klæbende evne. Dette gør det sværere at skulle pakke dine madvarer ind, og det er selvfølgelig ikke så smart. Du kan her vælge at smide din Bees Wrap i komposten, og købe en ny eller du kan rent faktisk reparere den, så den bliver næsten så god som ny.

Det er faktisk rigtig let at reparere din Bees Wrap. Det gøres ved at du køber noget bivoks og måske lidt harpiks. Du lægger nu din Wrap på en bageplade, og husk bagepapir! Tilsæt nu lidt bivoks, ikke mere end 4-5 gram, og eventuelt lidt harpiks. Hvis du har købt dit bivoks i en klump, kan du rive det på rivejernet. Giv nu din Bees Wrap 5-10 minutter i ovnen, og lad den efterfølgende lufttørre, helst ikke liggende på bagepladen. Nu har du givet din Bees Wrap lidt ekstra liv.

Lav dine egne Bees Wrap


Kunne du godt tænke dig at lave din egen Bees Wrap? Måske fordi du synes det er for dyrt at købe, men stadig gerne vil være en del af den grønne omstilling. Hvis det er noget du synes lyder spændende, så læs med herunder:

De mængder der er angivet, er hvad der skal bruges til at lave en Bees Wrap på 20×20 cm. Hvis du vil have større eller mindre, skal der bruges henholdsvis mere eller mindre af de forskellige ingredienser.

Bee wraps med oste

Til at lave din egen bees wraps skal du bruge:


 • Et stykke stof i den størrelse, som du ønsker din Bees Wrap skal være. I dette tilfælde vælger vi et stykke stof på 20×20 cm. Stoffet skal være 100% bomuld, og økologisk er at foretrække.
 • Seks gram bivoks (cirke to teskefulde). Her skal du undersøge hvor bivoksen kommer fra. Der er mange muligheder for at finde bivoks, der er produceret i Danmark, så der er ingen grund til at bestille noget der skal fragtes langt. Samtidig skal du (synes vi) finde et produkt, der er lavet under ordentlige forhold. Her kan du med fordel gå efter voks, der er en del af den danske “grøn voks” pulje.
 • En teskefuld jojoba olie.
 • To teskefulde ren harpiks.
 • Et rivejern, hvis du modtager din voks i en klump.
 • En pensel. Vælg en pensel, som du ikke bruger til andre ting. Bivoks og harpiks klistrer, så du vil ikke kunne bruge penslen til andet bagefter.
 • Et stykke bagepapir.
 • En ovn.

Fremgangsmåde

Start med at rive din bivoks, hvis du har modtaget din bivoks som en klump. Du skal ikke rive særligt meget, da du kun skal bruge seks gram. Tænd din ovn på 150 grader, så den er varm, når du er klar til at stoffet skal i ovnen. Læg dit stykke stof på bagepladen, og husk bagepapir, da det klistrer. Tag nu dit bivoks og fordel det ligeligt over stoffet. Gør det samme med Jojoba olien og harpiksen. Det er ikke meget vigtigt at det ligger over det hele, da det nok skal smelte ud, når det kommer i ovnen. Hvis din ovn er varmet op, sætter du bagepladen inden i ovnen. Hold øje med din Bees Wrap, mens den er i ovnen. Den skal bare have indtil at ingredienser er smeltet ud over stoffet, og det tager 5-10 minutter.

Når alle ingredienserne er smeltet, tager du pladen ud af ovnen, og bruger nu din pensel til at sørge for at stoffet er helt vædet igennem. Lad din Bees Wrap tørre. Det kan du enten gøre ved at hænge den op, eller at vifte den lidt rundt. Pas på, den kan godt være lidt varm til at starte med. Nu har du en Bees Wrap, og kan bruge den igen og igen i op til et år. Hvis den begynder at miste sin klæbende evne, kan du reparere den ved at smelte noget mere bivoks henover den. Se ovenstående afsnit.

Bee wraps med ost
0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop