Sæbebær

kr.65.00kr.155.00

Sæbebær, også kaldet vaskenødder, er et 100% naturligt vaskemiddel. Sæbebærene er økologiske, veganske, allergivenlige og helt biologisk nedbrydelig. De er meget skånsomme mod tøj og hud, men samtidig rigtig effektive. Med vaskenødder kan du være sikker på at du får rent og frisk tøj efter en vask, og at farverne og strukturen i dit tøj vil holde længere, grundet mildheden i sæben.

Sæbebærene fås i poser af tre forskellige størrelser, og der er til over 90 vaske i en pose med 250 gram.

For at tilføje en duft til vasken, prøv vores naturlige vaskeolie. For en hurtigere tørring af tøjet i tørretumbleren, prøv vores tørrebolde. Og til at fjerne pletterne, prøv vores naturlige pletfjerner.

Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , ,

Beskrivelse

Sæbebær og vaskenødder, hvad er det?

Sæbebær (vaskenødder, vaskebær eller sæbenødder, alt efter hvem du spørger), er skallerne fra en frugt fra træet Sapindus Mukorossi, som vokser i Asien. Her er frugten blevet brugt til husholdning i flere århundreder. De er blevet brugt til alt lige fra tøjvask til vaske af hænder og kroppen. Sapindus Mukorossi træet producerer helt op til 30 kilo sæbebær om året.

Vaskenødderne indeholder Sopamin, som er det stof der gør at træets frugter egner sig så godt til vask. Stoffet frigives i vand, og er det der gør tøjet rent. Stoffet fjerner snavs og fedt, og vaskenødder er derfor det perfekte naturvenlige alternativ til normalt vaskemiddel, som ofte er felt med kemikalier.

Sæbebær indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer, og dufter ikke af noget. Det er derfor et skånsomt og dejligt alternativ til dig med sart og sensitiv hud. Hvis du gerne vil have at dit tøj skal dufte af noget efter det er blevet vasket, kan du med fordel bruge en naturlig æterisk olie, som kan dryppes på dine vaskenødder.

Fordele ved sæbenødder:

 • De er økologiske.
 • De er fri for kemikalier og kunstige tilsætningsstoffer.
 • De er allergivenlige.
 • De er et yderst bæredygtig alternativ til normal vaskemiddel.
 • De er billige! En pose med 250 gram sæbenødder rækker til omkring 90 vaske.

Ulemper ved sæbenødder:

 • De fjerner ikke pletter så effektivt, som vaskemiddel med meget kemi. Det er så grundet den manglende, men også usunde, kemi i produktet. Så vi ser det ikke kun som en ulempe. Brug i stedet en naturlig pletfjerner.

Hvordan bruger man sæbebær?

Det er rigtig nemt at bruge vaskenødderne, så det skal ikke være det der stopper dig fra at komme igang.

 1. Find hvad der svarer til 5 hele skaller, og læg dem i den tilhørende bomuldspose.
 2. Tilføj eventuelt 3-4 dråber vaskeolie.
 3. Placer posen med skaller i vaskemaskinen. sæbebærerne fungerer nu som dit vaskemiddel og vaskeolien som naturlig duft.
 4. Vask på 30-90 grader.
 5. Efter endt vask, hæng tøjet til tørre. Hvis du bruger tørretumbler, brug eventuelt vores tørrebolde, for at reducere tørretiden.

Hvis du vasker mellem 30-60 grader, kan sæbebærerne bruges 4-5 gange før de skal skiftes ud. Hvis du vaske over 60 grader, kan de bruges 1-2 gange, da høje temperaturer trækker mere sæbe ud. Som generel regel, skal sæbebærerne skiftes når de er blevet tynde og har mistet deres farve. Her kan du smide dem i komposten eller bio affald.

Spørgsmål og svar

Hvor mange vaskenødder skal jeg bruge pr vask?

Du skal finde hvad der svarer til 4-5 hele skaller, og putte i den lille bomuldspose.

Er sæbebær bedre end normalt vaskemiddel?

Ja, det mener vi det er. Det kommer selvfølgelig lidt an på hvordan man ser på det. Hvis du tænker i forhold til at fjerne pletter, vil sæbenødder aldrig kunne hamle op med det vaskemiddel, som indeholder kemikalier. I forhold til at gøre tøjet rent og fri for bakterier, gør bærerne det de skal, og de gør det på en helt naturlig måde. Der er ingen ting at være bekymret for i forhold til allergier, og sæbebærerne er økologiske og generelt, bare helt naturlige. Til at tage pletterne, bruger vi i stedet en pletfjerner.

Hvor mange gange kan jeg bruge vaskenødder?

Det afhænger lidt af hvor varmt du vasker tøjet. De kan som regel bruges 4-5 gange, hvis du vaske på 30-60 grader. Hvis du vasker over 60 grader, kan de bruges 1-2 gange. Det varierer dog lidt, så det er nemmere at kigge til bærerne før du vasker, og når de er blevet helt tynde og farveløse, er det tid til at skifte dem ud.

Kan vaskenødder komme i tørretumbleren?

Ja. Det vil ikke gøre nogen skade, hvis dine sæbebær kommer med i tørringen af tøjet. Det slider dog lidt på bærerne og forkorter deres levetid lidt. Vi anbefaler at du holder det adskilt og tager sæbebærerne ud inden tørringen af tøjet.

Skal sæben ikke vaskes ud af tøjet?

Nej, det behøver den faktisk ikke når der er tale om sæbebær. Når der er tale om normalt konventionelt vaskemiddel, er det nødvendigt at blive skyllet ud. Det er grundet det normale vaskemiddel indeholder kemi, i form af f.eks. enzymer og parfume, som kan virke allergifremkaldende og som slider uhensigtsmæssigt, hvis det for lov at blive siddende. Saponin, som er stoffet i sæbebærerne der rengør tøjet, er uskadelige og slider ikke på tøjet. Derudover skylder mange nye vaskemaskiner og i koldt vand til slut, hvilket fjerner saponiner, da den kun reagerer i varmt vand.

Kan de bruges til andet end tøjvask?

Ja, det kan de faktisk godt. Du kan bruge sæbebærerne til at lave en grundsæbe, som både kan bruges til at lave hånd og kropssæbe. Samtidig kan grundsæben også bruges til at lave sæbe til rengørring af hjemmet.

Har vaskenødder en duft?

Nej, vaskenødder har ingen duft. Bærerne vasker tøjet rent, uden at tilsætte nogen duft. De er til gengæld naturligt antibakterielle og udrydder lugtfremkaldende bakterier. Hvis du ønsker en duft til dit vasketøj, anbefaler vi naturlige vaskeolier.

Er vaskenødder det samme som sæbenødder?

Sæbebær, sæbenødder, vaskenødder og vaskebær er alle sammen forskellige ord for den samme ting. Det er bare lidt forskellige hvilke ord der bliver brugt på de forskellige hjemmesider og blogs rundt omkring.

Er det bæredygtigt, når vaskenødderne skal transporteres helt fra Nepal?

Vaskenødderne plukkes i hånden, lægges til tørre i solen og pakkes derefter i hånde igen, derfor er produktionsbelastningen minimal. De fragtes til Danmark via skib, hvilket er den mest CO2-venlige måde at transportere varer på. Så selvom der er langt til Nepal, er produktionsomkostningerne lave.

Den normale vaskemiddel, som vi finder i supermarkedet, består til gengæld af forskellige ting med en højere produktionsbelastning, da her er tale om forskellige kemikalier. De forskellige komponenter, produceres forskellige steder og skal herefter transporteres til en fabrik for at blande dem sammen.

Er der nogle ulemper ved at bruge sæbebær?

Sæbebær tager ikke slemme pletter, da det er et helt naturligt vaskemiddel. Det vil aldrig blive i stand til at fjerne de samme pletter, som “normalt” vaskemiddel, som indeholder en masse kemi. Det er dog en ulempe som vi gerne tager med, for samtidig at slippe for al den giftige kemi, som skal til for at fjerne pletterne. Vi bruger i stedet en naturlig pletfjerner.

Du kunne også være interesseret i...

 • Pletfjerner
  kr.59.00

  Denne pletfjerner blok er et naturvenligt alternativ til den almindelige kemikalie-baserede pletfjerner. Pletfjerneren er vegansk, og er lavet af 100% naturlige olier og mineraler. Så den er selvfølgelig helt bionedbrydelig. Det er stadig en utrolig effektiv pletfjerner, som med sine naturlige ingredienser er skånsom overfor dit tøj og for miljøet.

  Prøv også vores æteriske olie til vask, vores tørrebolde og vores vaskenødder – så har du hele sættet til en miljøvenlig vask.

 • Tørrebolde Tørrebolde fire
  kr.149.00kr.199.00

  Tørrebolde bruges i tørretumbleren. De absorberer fugt fra tøjet, og reducerer tørretiden med op til 25%. Derudover hjælper de også på at der ikke kommer så meget krøl, under en tørring. Så gør både dig selv og miljøet en tjeneste, og benyt tørrebolde, når du bruger tørretumbleren i stedet for at hænge tøjet til tørre.

  Vi anbefaler at du bruger vores vaskenødder og pletfjerner, for at opnå en helt naturlig vask. Dertil kan du bruge en æterisk olie, for at give tøjet et naturligt pift.

 • Æterisk olie lavendel
  kr.90.00

  Æterisk olie til vask er naturligt og disse olier er 100% naturlige. De udvindes gennem vanddestillering eller koldpresning af blomster, frugter, skaller eller andre planter. Du kan derfor være helt sikker på, at de ikke indeholder nogen syntetiske tilsætningsstoffer.

  Olien kan tilsættes vaskenødder under vaskningen, eller til tørrebolde under tørringen.